ECZACILARDAN ORTAK AÇIKLAMA: HALK SAĞLIĞININ EKONOMİSİ OLMAZ

08 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ve Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı ile, analjezik-antienflamatuar jel, merhem, spreyler ve çocukların diş çıkarma döneminde kullandığı ağrı kesici ilaçların da içerisinde bulunduğu toplam 52 kalem ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme listesinden çıkarılmış, birçok ilacın eşdeğer ödeme bandı %5'e çekilmiş ve bazı ilaçlar için eşdeğer olmasa dahi “Terapötik referans grubu” adı altında kutu adedi kısıtlamasına gidilmiştir. Sağlıklı yaşam koşullarının pandemi ile birlikte zorlaştığı bu dönemde halk sağlığını zora sokacak bu tür kararların ekonomik koşullar öne sürülerek uygulamaya konulması kabul edilebilir bir durum değildir. Kaldı ki, geri ödemeden çıkarılan ilaçların bazıları Covid-19 tedavisinde semptomların giderilmesinde yardımcı olarak tedavi protokollerinde hekimlerimiz tarafından kullanılmaktadır. “Sağlıkta Dönüşüm” ile birlikte yapılan reformların, hastaların sağlıklı yaşam koşulları ve ilaca erişimin önüne geçecek şekilde sekteye uğratılması, eşdeğer olmayan ilaçlar için aynı etkiye sahip denerek kutu adeti kısıtlaması yapılması, hastaların tedavilerini de olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca ilacı temin edebilmek için daha fazla ücret ödemek zorunda kalınacak olması nedeniyle, söz konusu uygulama halkımız nezdinde de kabul görmeyecek ve tepki ile karşılanacaktır. Kurum tarafından tasarruf tedbiri amacıyla ödeme listesinden çıkarılan ilaçlar nedeniyle hekimlerimiz kurumun ödediği daha pahalı ilaçları reçete etmek zorunda kalacak ve beklenenin aksine kamunun toplam ilaç harcamaları daha da artacaktır. Buradan sağlığın ve ilacın profesyonelleri olarak yetkililere sesleniyoruz. 08 Eylül 2021 tarihli “Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ve “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararının” mutlak suretle iptal edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde gerek halk sağlığı, gerek kamu, gerekse ilaç ve sağlık alanında geri dönüşü olmayan ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınacaktır.

SAĞLIKTA TASARRUF SAĞLIKSIZ BİR YÖNTEMDİR!!!

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti

Türk Eczacıları Birliği Denetleme Kurulu